Oplev fortid, nutid og naturen i det sønderjyske

Sønderborg er den største by i Sønderjylland, med 30.000 indbyggere. Den ligger delvis på øen Als og delvis på fastlandet. Byen voksede op i ly af Sønderborg Slot, som dengang kaldtes Søndre Borg. Slottet blev bygget i det 12. århundrede og er blevet udvidet flere gange i tidens løb, til det slot vi ser i dag.

Sønderborg

Sønderborg Slot (Foto fra Sønderborg.dk)

Museet på Sønderborg Slot kan give dig et indblik i Sønderjyllands historie fra Middelalderen til nutiden, med hovedvægt på krigene 1848-50 og 1864, Første Verdenskrig og folkeafstemningen og genforeningen i 1920. Museet er indrettet i slottets syd- og vestfløj og rummer kulturhistoriske samlinger, der giver et indtryk af Sønderjyllands bevægede historie gennem 1000 år.

Fra den rigelige historie på Sønderborg Slot, kan du bevæge dig i fuld fart mod nutiden ved at besøge forlystelsesparken i Nordborg, Universe, og lege med teknik og videnskab. Der kan du blandt andet bygge vandraketter, køre tohjulede Segways og løfte en bil. Oplevelsesparken tiltrækker tusindvis af børnefamilier og skoleelever hvert år.

Sønderborg er et sandt naturparadis, med attraktive strande, stejle skrænter og charmerende skovlandskab. Hvis du er til cykling, er det en god ide at kigge forbi Sønderborg Turistbureau, hvor du kan få oplevelseskort med cykelruter indtegnet. Området byder på mange markerede cykelruter, der kan føre dig forbi områdets mange seværdigheder. På en tur gennem løvskovene kan du cykle på de mange små veje og skovstier og bevæge dig rundt i Nørreskoven, Sønderskoven eller Gråsten skovene. Hvis du ikke har din egen cykel med, kan du leje en cykel på et af cykeludlejningsstederne.