Sejlads i kano og kajak

At glide lydløst og dovent med strømmen på en å er på samme tid det rene driverliv og aktiv, oplevelsesrig ferie. Naturen opleves fra vandsiden, og den kan næppe opleves kønnere. Synsvinklen er den samme som hos de svømmefugle, man sejler rundt blandt, og man kan opleve en svanefar, der lokker én videre ned ad åen væk fra svanemor og ungerne ved at baske afsted foran én og til sidst lette og flyve væk – for derefter uset at vende tilbage til sin egen vingede familie. Bestil altid din kanoferie i god tid. Af hensyn til naturen er kapaciteten begrænset.

Gudenå og Suså

Der findes 50 sejlbare åer i Danmark, og dertil kommer søer og kanaler. De mest populære åer for kanosejlads er Gudenå i Jylland og Suså i Vestsjælland. Gudenåen kan besejles fra Tørring nær Hærvejen og ca. 150 idylliske og meget naturskønne kilometer via Silkeborgsøerne til Randers Fjord. Suså er Sjællands største å. Den kan besejles fra Næsby Bro via Tystrup Bavelse Søerne, der ligger i en af Sjællands dejligste naturparker, til udløbet i Næstved. Der findes glimrende kortmateriale til begge åer.

Skjern å

Man kan også sejle på landets vandrigeste år, Skjernåen. Kanoen lejes hos Vester Mølle Dambrug ved Rørbæk Sø nær Hærvejen. Herfra følges strømmen ud mod Vesterhavet ad 72 km vandvej, der snor sig og konstant byder på overraskelser og nye oplevelser.

Kanalsejlads

Et lille fredeligt land som Danmark bliver kun større, hvis vådområder inddæmmes og dyrkes, og flere steder ligger nutidens gulerodsmarker i fortidens fjorde. I det inddæmmede område mellem Sejrøbugten og Isefjorden i det nordvestlige Sjælland er der et helt net af kanaler, hvor Naturværkstedet i Holbæk arrangerer kanosejlads med overnatning på 4 teltpladser. På Djursland kan man tilsvarende padle på Kolindsund Kanalen og iagttage den oprindelige tunneldal fra istiden.

Udlejning af kanoer

Ved omkring halvdelen af de 50 sejlbare åer kan man leje kanoer opstrøms og aflevere dem nedstrøms. Med i lejen følger redningsveste, pagajer og kortmateriale.

Det er ikke en god ide at medbringe sin egen kano, for på mange åer er der restriktioner for privat sejlads.

Overnatning på telt- og campingpladser

Om aftenen afløser lejrlivets glæder dagens rejse ad de lange vandveje. Telt- og campingpladser ligger i nær tilknytning til ophalingspladserne, så man altid kan finde et sted at slå lejr for natten.

Med kano på hotel

Luksusudgaven af kanoferien arrangeres af Nadana Tours, hvor man sejler på Gudenåen om dagen og sover på hoteller i Det midtjyske Søhøjland om natten. Det er 6 døgns aktiv naturferie til glæde for både krop og sjæl.